Wat is verziend?

Bij iemand die verziend is, is alles zich op een afstand bevindt, duidelijk te zien maar voorwerpen dichtbij zijn moeilijk te zien. Dat komt doordat het beeld bij deze mensen achter het netvlies wordt gevormd.

Wat is bijziend?

Bijziendheid of myopie is een oogafwijking waarbij de persoon voorwerpen ver weg niet scherp kan zien, maar wel nabijgelegen voorwerpen. Bijziendheid wordt gecorrigeerd met een negatief glas.

Hoe gebeurt een oogmeting?

Met behulp van een autorefractor kan de ooglenssterkte op een opjectieve manier worden gemeten. Daarnaast is er de subjectieve meting. Dat doen we met een foropter. Aan de hand van glaasjes met verschillende sterktes en een leestest. De uitkomst van deze tekst geeft meestal heel nauwkeurig de sterkte voor de glazen (of contactlenzen) weer.

Wat is het verschil tussen zachte en harde contactlenzen

Zachte contactlezen zijn groot en soepel. Je voelt dan ook niet of nauwelijks dat je ze in hebt. Harde contactlenzen zijn kleiner en deze voel je in het begin wel zitten. Omdat zachte lenzen het meest comfort bieden, worden deze het meest gebruikt.

Kan iedereen contactlenzen dragen?

Voor iedere oogafwijking bestaat er tegenwoordig een geschikte contactlens, tenzij er sprake is van extreem droge ogen, allergie├źn of andere contra-indicaties. Als men je vroeger vertelde dat je ogen niet voor lenzen in aanmerking kwamen, kan dat dus vandaag wel het geval zijn.

Hoe kan ik mijn bril het best schoonmaken?

Vermijd zakdoeken, keukenpapier of kleren om je bril schoon te maken. Deze kunnen namelijk materiaal bevatten dat krassen op je bril maakt. Het is beter je bril met lauw water schoon te maken en met een zachte brillendoekje af te drogen.

Wat zijn ontspiegelde glazen?

Om hinderlijke weerspiegelingen te vermijden, wordt een zeer dunne laag op het glas gelegd. Hierdoor krijg je een beter, helderder zicht.